Kau Suka, Kau Follow ^_^v

16 July 2011

Kadang-kadang, kalau hati memaafkan, hilang semua masalah :)

Pernah tak korang alami, satu masalah yang memang sangat berat untuk dipikul. Dah la banyak lagi masalah lain. Tiba2 datang pulak masalah ni yang bagi korang tersangat la berat. Asyik dok pikir je. Tengah makan teringat. Tengah online teringat. Kadang-kadang tengah solat pon teringat. Susah nak khusyuk ==' Selalunya masalah yang macam ni mesti berkaitan dengan hati. Biasalah. Kalau hati dah sakit, hidup pon macam tak betol dah. Kalau hati ni sakit sebab orang lain, nak pandang orang tu pon rasa tak mampu. Rasa nak mengelak je dari orang tu. Tak berniat pon nak menjauhkan diri. Tapi bila hati dah tak suka, memang ternampak sendiri la kat muka. Sebab apa yang ternampak kat muka adalah yang lahir dari hati. Tak payah nak nafikan. Bila kita terasa hati dengan someone, even kita berpura2 takde masalah, berpura2 baik je depan dia, still akan tertunjuk kat muka kepura-puraan tu. Ah ayat tonggak terbalik. Paham2 sendiri la ye? Kalau korang tertanya2 macam mana nak setelkan masalah jenis ni, cara nak selesaikan adalah dengan memaafkan. :) Seriosly. Bila korang memaafkan dye, secara automatiknya zass! hilang rasa beban, hilang rasa sakit hati, hilang rasa teringat2 yang sampai terbawak solat tu. Bermaaf-maafan lah sesama kita. Lagipun nak raya ni.Hehe. Puasa pon belum dah beriyer la nak raya kan. Sedangkan Nabi kita pon memaafkan umat2 nya yang sememangnya tak sempurna. Chill :)

12 comments:

ZWAN SABRI said...

Btol tu btol.. Bila kita memaafkan dan dimaafkan, rasa hilang segala beban yang dipikul.. ;)

MySuaraBlog: Lelaki Gemuk Sperma Sikit

iekasub said...

zwan sabri: :')

Nazryn Mishar said...

ayat sedap ! dikarang dengan elok . plus , betol pe ko cakap . :)

bunga said...

betul2..bunga sokong..dan tuk memaafkan memang agak susah..tapi cuba itu lebih baik..:)

tomato said...

betol3 .. especially try sebelum tido maafkan orang.. lena je tido gituuu ;p

iekasub said...

nazryn mishar: boleh dah kan jadi cikgu BM? :) tengs!

bunga: sokong bunga jugak. memang susah memaafkn. tapi apa salahnya mencuba :)

tomato: maafkn saye ye wak kalau saya ada buat salah? ;D

Munna said...

erm...memaafkan mgkin dpt hilangkan beban kat hati...tp parutnya ttp terasa kan?

pernah dgr tak quote ni,

they can forget what u said,
they can forget what u did,
but they will never forget how u made them feel..

=)

iekasub said...

munna: yup..yg tu mmg x dinafikan. but at least we try ^^,

ILA HonEyBuNNy said...

hati akan tenang sgt2 bila kita maafkan org....;-)

ade2mama said...

btolllllllll
tpy jgn sskli igt blk
law x
emmmm :(

iekasub said...

ila: kan?? anda hebat! :)

ade2mama: kalau teringat, cepat2 lupekan! hehe

ade2mama said...

xleyh..sbb ram memory xpnuh lgy ..ade 1890 gb lgy heehhe