Kau Suka, Kau Follow ^_^v

14 January 2011

Mokcik Kayoo!!

Assalamualaikum semuanyaaa! :) 


Wah! Mokcik kayoo!! haha. Ni adalah hiburan semata-mata. Gambar tahun 2009, di bandung, Indonesia. 
*poyo je tunjuk duit banyak2 tu. Duit endon je pon~ :D



Lama gilak aku tak ber-blogging. Apatah lagi ber-blog-walking. Bila aku dah bosan, segalanya aku tolak tepi. Dok diam2 je maratap nasib hidup ni yang agak2 nya bila akan berkahwin. (ceh! kawen saja yang diingatnya!gatal) Ni nak cerita ni...Aku semalam buat kerja dengan besties kat bilik mereka. Kitorang dapat task 'history of money'. History~~e yek2! bosan gila kot sejarah2 ni?? Ni first impression aku bila dapat task tu. Tapi, semua tu tipu je weyh! Serios best sangat tajuk ni. Penat kitorang menggeledah segala website yang cerita pasal duit2 kat Malaysia ni since tahun before penjajahan dulu. Nah, tengok sendiri apa yang kitorang jumpa!  

*Gambar2 ni tak ikut urutan tahun kewujudan ye? Aku malas nak susun.hehe

 Duit ni dibuat masa tahun 1971. Ada muka Tuku Abdul Rahman Putra Al-Haj sebab duit ni dibuat sempena memperingati beliau


 Ha, ni kulit siput. Ni laa duit nenek moyang kita guna dulu! Duit pertama yang digunakan di Malaysia. Sekarang, orang tak pandang dah kulit siput ni! :D


 
Duit Malaya British Borneo. Tahun bila ntah. Tak ingat. Tapi keturunan awal kita memang penah guna duit ni

Duit awal dari Kedah. Sapa orang Kedah? Pegi carik kat nenek moyang korang. Kalau stil ada laa..huhu
Duit dari Johor. Berpetak-petak ha!
 Ni pulak dari Melaka. 

 Pitis Kelantan. Sebab tu orang kelantan panggil duit = pitih. hee..

Ni dari Terengganu~ huih..orang ganu ni..


Banyak kot yang kitorang dapat semalam. Saja je nak share. Takkan reti nak guna duit je kan tanpa tau mana asal usul dia. At least dapat la bayang macam mana orang dulu2 bawak duit berat2 ni. Mesti ramai yang koyak poket. haha. Sejarah~ oh sejarah..

2 comments:

Nazryn Mishar said...

cekgu sejarah ! HAHA ~

iekasub said...

kejam gila kau kan naz? ni part time aku~ bia la! haha